2022.01.25
jan.27

Intermezzo – Giuseppe Meazza

Szerző // Fan Gusto Kategória // Hírek, Érdekességek 2019 január 27. vasárnap, 09:45

Visszatekintés a legendáinkra Fan Gusto tollából

Intermezzo – Giuseppe Meazza

Havonta jelentkező sorozatunkban legendákat, mérkőzéseket, sztorikat elevenítünk fel az Inter történelméből. Cikkszériánk első részében stadionunk névadójával, a világfutball korszakos egyéniségével, az olasz labdarúgás egyik, ha nem legnagyobb csillagával, Giuseppe Meazzával foglalkozunk.

Küzdelmes gyermekévek

„Mintha minden találkozót 1-0-s előnyről kezdenénk.” így jellemezte Vittorio Pozzo - az olaszok 1934-es és 38-as világbajnok válogatottjának trénere – Giuseppe Meazzát.

Hihetetlen magasságokba ért el, korának ikonikus futballistájává vált, tehetsége és kiszámíthatatlansága megállíthatatlanná tette. Az Inter legendás futballistájának élete azonban nem csupán a boldogságról és a győzelmekről szólt, még akkor sem, ha nem vitás, igazi sztár volt.

Giuseppe Meazza 1910-ben, az első világháború előestéjén látta meg a napvilágot. A háború meghatározta gyermekkorát, hiszen édesapja 1917-ben a hazáját szolgálva, a harcmezőkön lelte halálát. A legenda szerint, amikor egyszer az édesapja a kis Meazza névnapjára egy játékfegyvert hozott haza, Giuseppe borzasztóan elkeseredett, hiszen ő egy labdát szeretett volna.

A kor olasz gyerekeihez képest is sovány, vézna fiú volt, nem volt az a kimondott atléta alkat. A labdarúgásért azonban már egészen fiatalon rajongott. Járta az utcákat és barátaival éjt nappallá téve rúgták a rongylabdát.

Édesanyja, aki egy zöldség-gyümölcsös standot üzemeltetett az egyik helyi piacon, mindezt nem nézte jó szemmel. Nem tartotta ugyanis jó ötletnek, hogy a fia egy olyan hasztalan tevékenységgel múlassa az idejét, mint a labdarúgás, amiből akkoriban megélni sem igazán lehetett. Azt szerette volna, ha a fiú segít a standnál. Amikor a kis Giuseppe egyszer egy pár futballcipővel a kezében tért haza, édesanyja azonnal elorozta azt tőle. Neki azonban ez sem szegte kedvét, mezítláb, lábait rossz ruhák rongyaival bebugyolálva indult játszani Egy-egy hevesebb utcai meccs után azonban sajgó, vérző lábbal tért haza. Ezt látva édesanyja megeskette, hogy többé nem rúg labdába. Ekkor Giuseppe éhségsztrájkba kezdett, ami végül eredményre vezetett.

Pályafutásának hajnala

Ezekből a történetekből is kiderül, hogy Meazza nem volt hétköznapi figura, nem volt a szabályok embere. Gyerekként az AC Milanért dobogott a szíve, próbajátékon is járt náluk, ők viszont elutasították, mondván, gyenge testalkata miatt alkalmatlan a játékra.

Az Inter nem követte el ugyanezt a baklövést. Amikor Fulvio Bernardini – az Interben is megfordult sikeres labdarúgó, majd később edző - Milánó utcáit járva meglátta Giuseppét, amint a rongylabdával bűvészkedik, az Inter akkori edzője, Weisz Árpád figyelmébe ajánlotta a tehetséget, aki nem habozott, a csapathoz vette az ifjú - mindössze 14 esztendős - titánt. A kék-feketék első vele kapcsolatos döntése az volt, hogy steakdiétára fogták, hogy minél erősebb legyen, miközben tovább csiszolták futballtudását.

Ugyan Weisz Árpád meglátta Meazzában a jövő kiemelkedő futballistáját, sokan kritikusan fogalmaztak vele kapcsolatban. Leopoldo Conti, az olasz válogatott és az Inter gólvágója nem értette, miért kellett ilyen fiatalon leigazolni Meazzat, szerinte ennyi erővel az óvodából is szerződtethettek volna játékosokat. Conti szava ekkoriban igencsak számított, hiszen az Inter csapatkapitánya volt, mikor Meazza a gárdához került. Később teljesítményével rácáfolt a kritikus hangokra, egyszersmind meggyőzve Contit is.

Az Inter felnőttcsapatában az 1927/28-as szezonban mutatkozhatott be. Történt ugyanis, hogy a csapat egy olyan tornán vett részt, ahol délelőtt és délután is játszaniuk kellett. Az első, délelőtti mérkőzés előtt kiderült, hogy Weisz nem számol Meazzával a torna során, aki bánatában kiadósan bereggelizett. Miután a csapat kiábrándító játékkal vereséget szenvedett, a vezetőedző változtatásokat eszközölt és a délutáni mérkőzésen már a kezdőcsapatba nevezte a fiatal támadót. Meazza megkapta tehát a lehetőséget a bizonyításra, eleinte azonban ódzkodott attól, hogy pályára lépjen, mert – ahogy azt bevallotta Weisznek – degeszre ette magát, képtelen lesz megfelelően teljesíteni. Végül Weisz meggyőzte, hogy élnie kell az adódó lehetőséggel, Meazza agilis futballjával és remek meglátásaival bizonyította, lehet rá számítani.

Bajnoki mérkőzésen az U.S. Milanese ellen szerepelt először. Az Inter 6-2-re nyerte a találkozót, a sajtóban pedig a jövő reménységeként kezdték emlegetni. Ebben a bajnoki szezonban 33 meccsen pályára lépve 12 góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját.

Meazza villámsebesen a legjobbak közé emelkedett tehát. Ő maga, aki sokat járt moziba, azt mondta, még a legizgalmasabb kalandfilmek sem vetekszenek életének hihetetlen fordulataival.

A csúcson – a sztár a pályán és azon kívül

Luigi Veronelli, a XX. században élt nagyhatású olasz gasztronómus, borkritikus értelmiségi azt mondta róla „Láttam Pelét is játszani, de még ő sem volt olyan jó, mint Meazza…”.

A pályán kiválóan látó, a játékot értő, kétlábas játékos volt, akinek fejjátéka annak ellenére volt jó, hogy nem volt éppen egy égimeszelő. Nagyszerű passzolókészsége önzetlenséggel párosult, így nem csupán a gólszerzésben, de a találatok előkészítésében is jeleskedett.

Az 1929/30-as szezonban végképp bekerült a neve a köztudatba, amikor az Inter 6-0-ra verte a Roma együttesét. Meazza a győzelemből négy – az első félidőben szerzett – góllal vette ki a részét, amelyből hármat 4 percen belül lőtt. Ebben a futballévben 33 mérkőzésen 31 alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját, amivel ő maga gólkirály lett, csapatát pedig bajnoki elsőséghez segítette hozzá. Később még kétszer lett olasz bajnok és a legjobb olasz góllövő, mindannyiszor az Inter szerelését viselte.

Interes pályafutásához számos legendás történet kapcsolódik. Az egyik szerint az Inter és a Juventus 1933-as bajnoki mérkőzése előtt Giampiero Combi, a Juve akkori hálóőre és Meazza fogadást kötött. A két játékos jól ismerte egymást a válogatottból, ahol Meazza ollózós gólt lőtt a kapusnak. Combi arra fogadott, hogy ezt a taámadó nem tudja megismételni a soron következő összecsapáson. Meazza a találkozón ollózva lőtt gólt, Combi tehát elvesztette a fogadást és a mérkőzés hevében kézfogással gratulált Meazzának.

És ha már szó esett a nemzeti tizenegyről…A válogatottban 1930-ban, Svájc ellen léphetett először pályára. Nem kellett sokat várni első triplájára azúrkék szerelésben sem, hiszen 1931-ben mesterhármassal vette ki a részér a franciák 5-0-s kiütéséből.

Az 1934-es világbajnokságot megelőzően Meazza magához képest borzalmas formában játszott. Nyolc mérkőzésen maradt egyhuzamban gólképtelen, ráadásul kisebb sérülések hátráltatták a játékban. A cím elnyerése és a torna legjobb játékosának járó díj bezsebelése után a korábban már említett Vittorio Pozzo szövetségi kapitány elárulta a sajtónak, hogy Meazza kérte őt, hadd maradjon otthon, mert formán kívül érzi magát, lehangolt és így képtelen segíteni a csapatnak.

A négy évvel később, Franciaországban megrendezett, világbajnokság előtt Giuseppe Meazza pályafutásának csúcsán, ünnepelt sztárként, csapatkapitányként vezethette az olasz válogatottat. Az olasz válogatott győzelmével véget érő torna során csupán egy gólt jegyzett, az viszont emlékezetesre sikeredett. Az olaszoknak a döntőbe jutásért Brazília legjobbjait kellett felülmúlniuk. A 2-1-re megnyert találkozón 1-0-s állásnál tizenegyeshez jutottak az azúrkék mezesek, a büntetőhöz pedig Giuseppe Meazza állt oda. Ekkor azonban elszakadt a nadrágjában a gumizsinór, ami azt tartotta. A legtöbben valószínűleg azonnal időt kértek volna a bírótól és lecserléik a nadrágjukat, ő viszont nem így tett. Jobb kezével megfogta a nadrágját, a labdát pedig hanyag eleganciával bevágta, úgy, hogy Walter kapusnak esélye sem volt a hárításra.

A vb fináléját Magyarország ellen játszották Meazzáék. Benito Mussolini a "Vincere o morire!" („Győzelem vagy halál!”) mondatával egyértelművé tette, olasz győzelmet vár a döntőben. Miután Meazzáék 4-2-re legyőzték hazánk legjobbjait, állítólag Mussolini azt mondta a csatárnak, hogy az többet tett Olaszországért, mint az ország bármelyik nagykövete.

A pályán tehát tarthatatlan volt és sikert sikerre halmozott. Sokak szerint azért cselezett olyan ördöngösen és azért volt annyira kiszámíthatatlan, mert a futballon és édesanyján kívül imádta a tangót is, amit szórakozóhelyeken rendre gyakorolt is.

A mai világban sokan elítélnék azért, mert szerette az alkoholt és eljárt bordélyházakba is. Emellett ő volt az egyetlen Inter játékos, akinek a klubvezetés engedélyezte a dohányzást. A jó teljesítményéért a klubvezetés sok vétségét elnézte.

Előfordult, hogy egy átmulatott éjszaka után nem ért időben a stadionba csapata Juventus elleni rangadója előtt. Ekkor az Inter vezetése sejtve, hogy mi történhetett, két embert küldtek Meazza kedvenc szórakozóhelyére, ahol a sztár éppen nagyokat horkolva az igazak álmát aludta. Meazza a stadionba sietett, majd a találkozó legjobbja lett.

Ma ez elfogadhatatlan tett lenne egy labdarúgótól, akkoriban ez hozzátartozott a Meazzaról kialakult képhez és hozzájárult ahhoz, hogy a pályán és azon kívül is sztárként tekintsenek rá. Ő volt az első futballvilágsztár, az első focista, akinek saját szponzora volt.

Élet a csúcson túl

1940-ben, két, sérülések jellemezte szezon után némi meglepetésre gyerekkori kedvenc csapatához, a városi rivális Milanhoz igazolt. A piros-feketéknél a sok sérülés miatt már nem volt a régi, hiába vágott még mindig az esze a pályán, a teste már ritkábban volt szélsebes. Gianni Brera, a kor elismert olasz sportújságírója így fogalmazta meg, amit látott: „úgy tűnt, mintha bármelyik pillanatban feldobhatná a bakancsát”.

1942-ben aztán újabb klubváltás következett. Egy másik olasz futballóriás, a Juventus lett Meazza következő állomáshelye. A zebramezeseknél a sztár ismét mindent beleadott, bizonyítani akarta, hogy még mindig képes legjobb formáját hozni. Ehhez képest 27 meccsen szerzett 10 gólja nem kápráztatta el a közvéleményt, amely ekkor már gyakran illette kritikával a támadót.

Ezután szerepelt még a Vareseben, játékos-edzőként az Atalantában, majd végül visszatért legnagyobb sikerei színhelyére, az Interhez, hogy ott akaszthassa szögre a stoplist.

 Játékospályafutása után is a futball közelében maradt. Edzőként több más olasz csapat mellett  az Intert is irányította, emellett ő volt az első olasz edző, aki külföldi együttest - a török Besiktast - trenírozott. Meazza edzőként elért eredményei meg sem közelítették a játékospályafutásá sikereit, ugyanakkor senki sem veheti el azonban tőle azt az érdemet, hogy ő fedezte fel és vitte az Interhez a következő időszak nagy olasz futballgéniuszát, Sandro Mazzolát.

Nyugdíjba vonulása után sem vált idegenné számára Milánó zajos éjszakai élete. Továbbra is önfeledt életet élt, így a csehók, bárok gyakori vendége maradt, ahol mulatott, dohányzott, ami sokat rontott egészségi állapotán. 1979-ben, tüdőrákban hunyt el.

Tiszteletére 1980-ban az Inter stadionját Giuseppe Meazza stadionra keresztelték át.

 

Források:

http://www.espn.com/soccer/blog/name/93/post/1852003/headline

http://www.storiedisport.it/?p=7447&lang=en

http://www.espn.com/soccer/columns/story/_/id/1158191/the-mavericks:-giuseppe-meazza

https://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Meazza

https://talksport.com/football/387103/giuseppe-meazza-was-italys-world-cup-winner-who-had-a-love-of-scoring-goals-and-sleeping-in-brothels/

https://internazionale.freewb.hu/inter-legendak/

https://amillionsteps.velasca.com/en/the-legend-of-giuseppe-meazza/

http://www.giuseppemeazza.it/en

https://thesefootballtimes.co/2018/10/01/etched-in-stone-the-genius-of-giuseppe-meazza/

http://www.italyonthisday.com/2016/08/giuseppe-meazza-italys-first-superstar.html

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Legutóbbi mérkőzés
Következő mérkőzések
Serie A Tabella
BL csoportkör
Serie A Góllövőlista
Ki olvas minket

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Hirdetés